Energieneutraal woonhuis O-Z  |  Bavel

In het buitengebied van Bavel, aan de Bolbergseweg, zijn na het stoppen van een melkveebedrijf op een deel van de agrarische gronden kavels gerealiseerd voor de nieuwbouw van twee vrijstaande woningen. De eigenaar van één van de kavels schreef een besloten architectenprijsvraag uit voor een ontwerpvisie voor zijn nieuw te bouwen energiezuinige woonhuis.

Na het winnen van de architectenselectie volgde een boeiende en wederzijds inspirerende samenwerking waarin verder vormgegeven werd aan de winnende ontwerpvisie. Het ontwerpproces resulteerde in een bijzondere energieneutrale woning waar de opdrachtgevers intussen al meerdere jaren met veel comfort en woongenot wonen.

Het ontwerp van de woning bestaat uit drie gebouwvolumes, die in samenhang met elkaar zijn ontworpen en vormgegeven. Het hoofdvolume is wit gestuct met houten accenten en bestaat uit twee woonlagen met daaronder een kelder. Het zadeldak is aan de noordzijde omgevouwen tot de verticale gevel en is bekleed met vezelcement leien. De aangebouwde stalling/berging is volgens hetzelfde concept vormgegeven waarbij de gevels in metselwerk zijn uitgevoerd. Het derde deel wordt gevormd door een uitbouw van één laag met grote glazen puien die vanuit de leefkeuken en lager gelegen zithoek een panoramisch uitzicht bieden op het prachtige landschap.

De woning is zoveel mogelijk zon georiënteerd ontworpen waarbij het passiefhuisconcept als vertrekpunt diende. Dat betekent dat de noordgevels vrijwel volledig gesloten zijn en de zuid- en westgevel met grote gevelopeningen zoveel mogelijk zonne-energie binnenlaten. Om oververhitting door de zon te voorkomen hebben zowel het platte als het hellende dak ruime overstekken en zijn de gevelopeningen voorzien van automatische jaloezieën met een speciaal gebogen profiel. Dit profiel, DBL ‘Drei Bogen Lamel’, ook wel S-profiel genoemd, zorgt ervoor dat direct zonne-energie tegengehouden wordt waarbij zicht en licht behouden blijven.

Speciaal onderdeel van de woning zijn de zeer hoogwaardige Internorm kunststof-aluminium kozijnen, voorzien van 3-laags isolerende beglazing en Purenit stelkozijnen. Door de zorgvuldige detaillering en inbouw van deze kozijnen zijn de koudebruggen tot een minimum beperkt en resulteert een zeer luchtdichte aansluiting.

De gebouwschil van de woning is hoogisolerend en zeer kierdicht uitgevoerd. De isolatiewaarde van de vloer bedraagt 6,4 m2K/W, de gevels 6,3 m2K/W (metselwerk) 7,7 m2K/W (houten delen), 8,1 m2K/W (stucwerk) en 9,9 m2K/W (leien) en de daken 7,0 m2K/W (hellend dak) en 7,3 m2K/W (platdak). Leigevel en -dak vormen zo letterlijk een schil die als een warme deken om de noordzijde van het huis is gevouwen. Het platdak is uitgevoerd in beton en voorzien van een sedumdak zodat de thermische massa zorgt voor een vertraagd effect van opwarming door de zon.

Ook wat betreft de installatietechniek is de woning bijzonder te noemen. De verwarming en koeling vinden plaats door een bodemwarmtepomp met gesloten bron. Afgifte gebeurt door slangen in de vloeren. De woning wordt geventileerd met behulp van twee ventilatie-units met warmteterugwinning (WTW) en CO2-sturing die elk een deel van het huis van verse lucht voorzien. Zo ontstaat een zonering in de woning waarbij de begane grond separaat van de verdieping geventileerd kan worden.
Het koudwaterleiding-netwerk is voorbereid op de opvang van hemelwater zodat daarmee bijvoorbeeld toiletten gespoeld kunnen worden. Tenslotte is het zuidelijke dak van het hoofdvolume voorzien van 36 PV-panelen. Deze zonne-installatie voorziet de volledige woning van de benodigde elektrische energie, zowel het gebouwgebonden deel (installaties etc.) als het bewonersdeel (huishoudelijk gebruik).

Als architect hecht ik waarde aan het zoveel mogelijk zelf kunnen uitvoeren van de energieprestatie-berekeningen. Op die manier kan al tijdens het ontwerpproces de impact van bepaalde ontwerp-, materiaal- en installatiekeuzen inzichtelijk gemaakt en door het ‘draaien aan de knoppen’ geoptimaliseerd worden.

Het zorgvuldig gemaakte architectonisch ontwerp en uitwerking, de hoogwaardig uitgevoerde gebouwschil en de op elkaar afgestemde installaties zorgen ervoor dat de bewoners het jaar rond een zeer comfortabel binnenklimaat ervaren en de woonlasten tot een minimum beperkt blijven.

Meer weten over dit bijzondere project of benieuwd wat Hoogstede Architectuur voor u kan betekenen om uw energie-optimale woonhuis te realiseren? Klik <<<HIER>>> om contact op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

projectlocatie
Bavel  |  Noord-Brabant

opdrachtgever
particulier

ontwerp & realisatie
2014-2016

aannemer
Aannemersbedrijf Houtepen BV

constructief adviseur
Hooijen Konstruktiebureau BV

installatieadviseur
Van Hout adviseurs en installateurs

kozijnleverancier
Pladeko Ramen & Deuren