Bijeenkomstgebouw Hoeve Rosa |  Sevenum

Aan de Grubbenvorsterweg in Sevenum ligt de monumentale Hoeve Rosa die als boerderij reeds meer dan 110 jaar oud is. In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd de boerderij omgebouwd tot melkveehouderij en in 2012 werd in een deel van de historische schuur een vergaderlocatie gerealiseerd. Met de fusie en daarmee samenvallende verhuizing van het melkveebedrijf werd ruimte gecreëerd voor een uitbreiding van de vergaderfaciliteiten.

Opdrachtgevers Yvonne en Fons benaderden mij met de vraag om het ontwerp te maken voor het nieuwe bijeenkomstgebouw dat de basis zou vormen voor de verdere ontwikkeling van Hoeve Rosa als unieke vergader- en bijeenkomstlocatie. Een ruimtelijk programma en moodboard vormden het vertrekpunt voor het gezamenlijke ontwerptraject.

Het nieuwe gebouw is gelegen op de plek waar vroeger de paardenstal- en schuur stond en is vormgegeven als een langgerekte massa voorzien van een zadeldak. Een glazen tussendeel markeert de entree tot het gebouw en snijdt het gebouw in een twee delen. Die delen zijn herkenbaar in hun eigenheid, maar zijn duidelijk ook deel van het geheel.

In het voorstel deel bevinden zich twee bijeenkomstruimten met elk hun eigen ruimtelijke karakter. Deze ruimten oriënteren zich naar de voor- en rechterzijde van het terrein. In het achterste deel is onder de kap een grote hoge bijeenkomstruimte vormgegeven die zich op de vijver en het omsloten erf oriënteert

De materialisatie van het gebouw vormt een verlengde van de reeds bestaande hoeve en bijbehorende schuren. De gevels van het voorste deel zijn opgetrokken in bruingrijs metselwerk en fraai vergrijzende padoek geveldelen vormen de gevelafwerking van het achterdeel. De daken van beide delen zijn voorzien van keramische blauw gesmoorde pannen die een verwijzing naar de op de historische hoeve aanwezige ‘muldenpan’ vormen.

De oorspronkelijke hoeve kenmerkt zich door een rijke baksteenarchitectuur. Het kruisverband metselwerk heeft op de voorgevel fraaie knipvoegen en heeft op diverse plaatsen sierelementen. Het metselwerk van het nieuwe deel vormt op eigentijdse wijze een onderdeel van deze baksteenarchitectuur. De bijzondere Vogelensangh bakstenen zijn stootvoegloos en met terugliggende lintvoegen verwerkt. Een terugliggende laag in het metselwerk vormt een grote schaduwvoeg en maakt zo een geleding in de gevels.

De grote aluminium puien bieden van binnen veel zicht op de prachtige nieuw ontworpen landschapsinrichting van de hoeve. Op enkele plekken zijn lamellen van padoek voor de glasvlakken geplaatst zodat het zicht naar binnen beperkt wordt en de ruimte meer privacy krijgt zonder het zicht naar buiten te belemmeren. De vorm en detaillering van de gevelopeningen aan de voorzijde vormen een symbolische verwijzing naar de grote schuurdeuren en toegang tot hooizolder van weleer.

projectlocatie
Sevenum |  Limburg

opdrachtgever
Hoeve Rosa B.V.

ontwerp & realisatie
2019-2021

aannemer
Peters Bouw & Onderhoud B.V.

constructief adviseur
Adviesbureau van Meijl – Verhaegh

intieurontwerp
studio ELF

tuinontwerp
Studio Siebers