Woonhuis F  |  Nuenen

Voor een opdrachtgever in Nuenen is in nauwe samenwerking met diverse ontwerppartijen een ontwerp gemaakt voor de verbouwing en uitbreiding van een bungalow in het noordelijk deel van het dorp. Een wijk waar in de jaren ’60 diverse vrijstaande bungalows zijn gebouwd vormde het decor van deze ontwerpopgave.

Hoewel de bungalow nog diverse originele sfeervolle kenmerken had van het oorspronkelijke ontwerp, voldeed de woning niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Ook waren enkele onderdelen van de woning aan vervanging en opwaardering toe. In aanvulling daarop was het de wens van de opdrachtgever om de bungalow uit te breiden met een garage/hobbyruimte, een leefkeuken en een nieuwe slaapkamer met en-suite badkamer.

Zowel bij de renovatie van de bestaande bungalow als de nieuw ontworpen uitbreiding is met zorg vormgegeven om het concept van het oorspronkelijke ontwerp zoveel te behouden. De oorspronkelijke woning kenmerkt zich door een heldere geleding bestaande uit gemetselde gevelschijven waartussen invullingen met glas en houten delen. Bij de uitbreiding van de woning is deze geleding ook weer toegepast. Zo vormt de nieuwe uitbreiding één geheel met de bestaande woning.

De energetische opwaardering en verduurzaming van de woning bestaat uit het volledig naïsoleren van de gebouwschil van de bestaande bungalow. Daarbij wordt vooral het plat dak optimaal geïsoleerd, niet alleen om warmteverlies te voorkomen, maar ook om opwarming in de zomer zoveel mogelijk te voorkomen. De bestaande spouwmuren worden gevuld met EPS-korrels en de houten begane grond vloer wordt vervangen door een goed geïsoleerde betonvloer voorzien van lage temperatuur vloerverwarming. De opdrachtgever is zelf als integraal adviseur verantwoordelijk voor het installatieconcept en het bijbehorende installatieontwerp.

Om het toekomstig onderhoud van de woning beperkt te houden zijn de houten dakranden vervangen door Equitone Natura vezelcement gevelbeplating met een maatvoering die past bij de schaal van de woning. De houten geveldelen worden in het nieuwe ontwerp vervangen door aluminium profielen van Mato die zijn voorzien van een speciale structuur houtprint zodat de geveldelen bijna niet van echt hout te onderscheiden zijn. Hoogwaardig isolerende aluminium kozijnen uitgevoerd met metallic structuurlak komen in de plaats van de houten kozijnen. De profielkeuze en indeling van de kozijnen is met zorg gemaakt waarbij de menselijke maat en en zekere mate van intimiteit een belangrijke rol spelen. Daarom is bewust gekozen om één van de horizontale lijnen in de kozijnindeling te behouden.

Het architectonisch ontwerp van de woning staat niet op zichzelf. In een gelijktijdig ontwerpproces zijn ook het interieur en de tuin vormgegeven. Interieurarchitecte Kim de Man tekende voor het interieurontwerp en het verlichtingsplan en Marjolein Zoon van ZO. Tuinontwerp maakte het ontwerp voor de tuin rondom het huis.

De geplande start van de uitvoering is het najaar van 2021 en meer updates over de bouw zullen hier volgen.

Heeft u interesse om samen te bekijken wat Hoogstede Architectuur voor u zou kunnen betekenen bij uw woonwensen, klik dan <<<HIER>>> om contact op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking.

projectlocatie
Nuenen |  Noord-Brabant

opdrachtgever
particulier

ontwerp & realisatie
2020 –

projectcoördinatie
Integraal Bouwadvies

constructief adviseur
JV2 Bouwadvies B.V.

interieurarchitect
Kim de Man Interieurarchitect

tuinontwerp
ZO. Tuinontwerp